top of page

Biologisk kjønn og kjønnsidentitet i et tantrisk perspektiv

Oppdatert: 10. mar.


Dette er et tema som opptar meg sterkt personlig, men som også er svært samfunnsaktuell, spesielt blant unge mennesker.


I tantrisk forståelse er det ikke mulig å være født i feil kropp. Kroppen er det mest fortettete uttrykket for deg. Det er her du finner både filtrene du opplever verden gjennom og ressursene dine. Kroppen er psyken i fast form. Hvert organ og hvert system er med å skape og å påvirke hvordan du opplever verden. Og, den er akkurat slik den er og skal være, som et utrykk for dype psykologiske impulser fra både slekt, omstendigheter og bevissthet


Så kroppen din, inklusiv ditt biologiske kjønn, er scenografien for livet ditt, og det er hvem du er, i sitt mest kompakte uttrykk.


Men, på den annen side, er det ikke bare fullt mulig, men også naturlig, nødvedig og vakkert at mange (kanskje de fleste) har en kjønnsidentitet og et kjønnsuttrykk, som bryter med, går på tvers av eller utfolder en helt annen natur, enn etablerte kjønnsroller. Kjønnsroller er kulturelle og samfunnsmessige konstruksjoner. Og, spesielt i en slik tid som verden er i nå, der mye er i omveltning, mye gammelt tankegods må forkastes, og vi trenger nye løsninger og perspektiv, er det helt naturlig og nødvendig at nye former som fødes, bryter med vedtatte normer både inne kjønnsroller og alle andre felt.


Livet søker hele tiden å utfolde seg, og nye former som fødes, skapes i støpeskjeen av de behovene og lengslene som ligger der akkurat nå. Både fra et fysisk nivå, behovene til naturen og jorden, men også på et psykologisk nivå. Personlig, i familielinjer, kulturelt og kollektivt.


Kjønnsroller, er som sagt, en samfunnsmessig og kulturell konstruksjon. Hva som har vært ansett som feminint eller maskulint, hva som har vært ansett som passende for menn eller kvinner, har endret seg opp gjennom år og kulturer, og vil fortsette å endre seg. Heldigvis. Det er et filter og en opplevelse. Et uttrykk for normer, trender og tankegods i kulturer, og de blir utdatert. Som alt annet tankegods.

Og, da føder livet nye former, med nye lengsler og kvaliteter, som kan ta livet videre. Løfte det ut av stivnete former som ikke tjener lenger, inn i et større, organisk, levende uttrykk.


Om du er mann eller kvinne, og liker rosa, glitter, form og farge, sminke eller hudpleie, gjør deg ikke til hverken mer eller mindre mann eller kvinne. Det er en smak og et uttrykk.

Om du vil ha langt eller kort hår, gå i kjeledress, dress eller kjole, hverken fratar deg retten til eller befester hvorvidt du er mann eller kvinne.


Men, det å ha biologisk mannlige eller kvinnelige kjønnsorganer, inklusiv kjønnshormoner, å være skapt, formet og modnet i en biologisk kjønnspreget kropp, er en spesifikk opplevelse. Der ligger kvaliteter og funksjonsfiltre i både kropp og sinn med grunnlag i dette, som ikke er make i den motsatte kjønnsutrykket.


Det er en opplevelse med ulike fasetter. Kvinne- og mannskroppen har mange uttrykk og ulike nivåer av forskjellige hormoner, som gir ulik personlighet og uttrykk, men grunnstrukturene ligger i det fysiske uttrykket og funksjonene. De påvirker valg, drivkraft, hjerne og perspektiv, i tillegg til indre regulering.
Å utforske identitet, kjønnsidentitet og seksuell legning, er en naturlig del av livet, spesielt i pre-tenår, tenårene og tidlig tyveår. Vi skal finne ut av oss selv og finne vår plass i verden. Vi er noe mer og noe annet enn vår oppdragelse og familien vi kommer fra, og dette noe mer oppdager vi i møte med livet, med andre, med andre tanker og trender enn vi har vært vant med. Det er naturlig, det er fantastisk, og det kan være litt skummelt.


Vi definerer ofte oss selv gjennom hva vi er lik på eller hva vi ikke er lik på. Det tar tid å finne ordene for og finne frem til det indre uttrykket. Og det tar tid å etablere en trygghet i dette.


Den tantriske løsningen er alltid å gå inn. Gå inn i det som finnes i deg, inn i det unike uttrykket for liv som du er. Med dine egenskaper, dine lengsler, dine ressurser. Å finne inn til, frigjøre og uttrykke akkurat den du er. Det skaper glede, harmoni og mening på et personlig plan, det åpner for lek og nytelse i nye nivåer. Og, det fører til at du gir livet den største gaven du kan gi, nemlig deg! Å utfolde den unike biten i puslespillet som akkurat du er.


Kjærlighet, Holde hender
Møtepunkt Photo 76546973 © Maksym Fesenko | Dreamstime.com

Så er det helt naturlig, å føle tiltrekning eller kjærlighet til samme kjønn, motsatt kjønn eller begge kjønn. Det er ingenting fra naturens side, verken fysisk eller spirituelt, som er går mot det, i tantrisk forståelse. Det er utelukkende et spørsmål om resonans og polaritet, tiltrekning og dynamikk, spenning og likhet. Enten vi snakker seksuelt eller relasjonsmessig. Et hvert møtepunkt, hver relasjon, uansett form eller kjønnsmessig fordeling, gir oss mulighet til å bli kjent med og utfolde ulike deler av oss selv.


Så la oss feire mangfoldet i det vi er og de mange uttrykkene for kjønn, seksualitet og identitet som finnes, uten at vi trenger å endre på biologien. Vær den og det du er, og la uttrykket av deg være med å utvide hvordan vi forstår mennesker, kjønn og seksualitet. Det er et fantastisk spekter av uttrykk og muligheter i det menneskelige, og du et et unikt uttrykk for det, akkurat som du er.

Mann i sommerfugl klærforsk og utfold din identitet
Vis dine sanne farger - utrykk din egen unike identitet

Gi deg tid til å utforske. La deg selv undre, smake på, prøve ut og stille spørsmål til. Og gjennom det, når du stadig dypere inn i din kjerne, din tryggheten og ditt unike uttrykk ❤️7 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page