top of page

Yoga som verktøy til bedre helse & selvutvikling

Oppdatert: 24. apr.

Selve ordet yoga står for forening - to unite. Å forene kropp og sinn. Og, gjennom det, våkne opp til sin egen og verdens sanne natur.


Og akkurat det med å våkne opp til den sanne natur, kan gjerne være fjernt og fremmed for mange. Hva betyr det egentlig...? Er det en form for åndelighet og opplysthet? Det er gjerne ikke et spørsmål eller en drivkraft som er særlig tilstedeværende for mange i sitt hverdagsliv i vår vestlige verden. Samtidig er det mange av oss som leter etter veier til å finne mer ro, ta vare på og bedre helsen vår, eller å finne praktiske veier til selvutvikling, til å utvikle vårt potensiale og skape det livet vi ønsker oss. Yoga kan hjelpe på veien med alt dette. Yoga kan brukes som verktøy til både bedre helse & selvutvikling.


Yoga er å komme tilbake til seg selv, til helheten av seg selv og dermed også tilbake til en annen og større kontakt med livet i sin helhet. Det betyr å ha tilgang på ressursene i kropp og sinn, og å kunne bevege seg ut av effektene som stress, traumer eller negative hendelser har på oss. Ut av mønstre som lav selvtillit, og inn i større kontakt og å kunne se mulighetene.


Det høres kanskje ut som store ord, men det å lande inn i seg selv, kunne komme bakenfor stress, gir oss tilgang på en annen opplevelse av oss selv og verden. Både i øyeblikket og etterhvert som en ny generell opplevelse.


Kontakten med pusten, stillingene kalt asanas, meditasjon og fokus, gir oss verktøy til å få kontakt innover og å få flyt på ressursene og vitaliteten i kropp og sinn.


Alt vi bruker, i kropp og sinn, styrkes. Det vi ikke bruker, nedprioriteres og brytes ned

I våre daglige liv, enten vi er ung eller eldre, har vi en tendens til å sitte fast i vanemønstre. Både vanene i hverdagen, det at vi gjør det samme hver dag, at vi sitter mye i samme stillinger, og bruker både kroppen og sinnet på gjentagende måter dag etter dag. Men også vanemønstre i form av hva vi tenker om oss selv og hvem vi er, hvilke mennesker og situasjoner vi agerer med, hvilke valg vi tar.


Veldig mye av dette er ubevisst.


Disse gjentagende mønstrene setter sine spor i kropp og sinn. Alt i fra at livene våre blir smale og med lite variasjon, til at kroppene våre blir stive og ubevegelige, trøtte, slappe, urolig, irriterte. Flyten av vitalitet får ikke flyte fritt i kroppen, og får ikke næret alle delene av oss.


Yogaen kan gi oss redskap til å tre ut av autopiloten og å bli mer tilstede. I første omgang der og da, den stunden vi er der på matten. Men etterhvert også generelt i livet. Og, det gir oss også direkte tilgang på ressursene i kropp og sinn gjennom sine ulike stillinger og fokuspunkt.

Det gir oss tilgang på å bevege, fordype, utforske og gi slipp på.

Og selv om vi ikke alltid får en bevisst kontakt med hva som ligger der, når vi strekker, beveger, puster, fokuserer, så skjer det noe dypt i koblingen mellom kropp og sinn.

Vi blir så smått littegrann mer tilstede, litt mer i kontakt med oss selv.

Det gir bedre flyt i kropp og sinn, og det gir bedre tilgang på deg selv når du skal ta valg eller sette grenser i hverdagen.


For hver gang vi handler på autoilot, tar de samme valgene som i går, uten å kjenne etter, fjerner vi oss fra oss selv. Det blir vanskeligere å kjenne etter hva vi vil, hva vi liker. Det blir vanskeligere å sette grenser, og det blir vanskeligere å skape det livet du ønsker.


Og, for hver gang du velger å være tilstede, tre inn i øyeblikket, kjenne etter. For hver gang du fletter sammen bevissthet, pust og kropp, til en faktisk opplevelse og kontakt med hva som foregår i deg og i ditt unike møte med verden der og da, får du mer kontakt, mer tilgang på deg selv, mer tilgang på valg i tråd med deg selv.


Det er ikke alltid revolusjonerende stort og tydelig. Noen ganger skjer det helt umerkelig, og du ser det mest når du tar et tilbakeblikk, og andre ganger merker du det mest i starten med at du får bedre tilgang på ubehag. Du kjenner enda tydeligere hvor det ikke er flyt, hvor stivheten og staheten har satt seg fast, i både kropp og sinn. Hvor nummenheten har satt inn, eller hvor du rett og slett ikke har tilgang på deg selv.

Men så, om du gir det litt tid, merker du mer av flyten. Du får mer energi, mer fleksibilitet, både i kroppen og på innsiden. Du får mer tilgang på deg selv. Du merker gjerne at du bruker mindre tid på å flykte, bare tidtrøyte, kanskje også mindre tid og energi på konflikt med andre, og har rett og slett mer tilgang på hva du har lyst til eller hva som er godt for deg. Og, det trenger ikke en gang være lange praksissen. Selv bare noen minutter med bevisst tilstedeværelse og/eller pust og bevegelse, gjør en markant forskjell fra å gjøre ingenting. Det blir som en mini-reboot, en nedlukking av ekstra faner eller programmer du ikke bruker på mobilen eller pc'en, og etterpå fungerer alt litt smootere, litt bedre.


Så, ta sjansen :-) begi deg ut på litt yoga, pust og tilstedeværelse. Finn en form og en lærer som passer deg, både i fysisk form, tilbud og personlighet, og se hva det å få bedre kontakt kan gjøre for deg. Det må ikke nødvendigvis være flere ganger i uken eller en daglig praksiss. Det er klart at det er nydelig å få til det, og at det hjelper i både resultat og fordypning. Men, om du tar deg en liten mini-morgenstrekk, tar en pustepause i jobben og bare kjenner etter, kommer deg på en yogatime du liker en gang i uken, så kan du hente MASSE ut av det, og det er nesten gratis (foruten det du betaler for selve yogatimen). Så gi det en sjans, gjør en liten investering, og se hva du kan hente ut av det.. Litt mer kontakt, litt mer flyt, litt mer tilstedeværelse, gjør livet rett og slett triveligere :-)

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page