top of page

Yoga som verktøy til både bedre helse & selvutvikling

Selve ordet yoga står for forening. Å forene kropp og sinn. Og gjennom det våkne opp til sin og verdens sanne natur.

Det er potensiale. Og det ligger der som en mulighet og en invitasjon. For oss alle.

Men, å nå til disse nivåene av "opplysthet" krever dedikasjon, og maaange år med praksis. Og det å bli "opplyst" er vel heller ikke målet til så mange i vårt vanlige vestlige samfunn, hvor tanken om en åndelig dimensjon, en sjel eller en eksistens utover vår fysiske, er ganske lite tilstede og ganske latterliggjort.


Men, yoga, og meditasjon, har mye å by på, selv om du ikke har åndelig opplysthet som mål og fokus.


Kontakten med pusten, stillingene kalt asanas, meditasjon og fokus, gir oss verktøy til å få kontakt med og flyt på både ressursene og vitaliteten i kropp og sinn.


I våre daglige liv, enten vi er ung eller eldre, har vi en tendens til å sitte fast i vanemønstre. Både vanene i hverdagen, det at vi gjør det samme hver dag, at vi sitter mye i samme stillinger, og bruker både kroppen og sinnet på gjentagende måter dag etter dag. Men også vanemønstre i form av hva vi tenker om oss selv og hvem vi er, hvilke mennesker og situasjoner vi agerer med, hvilke valg vi tar.


Veldig mye av dette er ubevisst.


Disse gjentagende mønstrene setter sine spor i kropp og sinn. Alt i fra at livene våre blir smale og med lite variasjon, til at kroppene våre blir stive og ubevegelige, trøtte, slappe, urolig, irriterte. Flyten av vitalitet får ikke flyte fritt i kroppen, og får ikke næret alle delene av oss.


Yogaen kan gi oss redskap til både å tre ut av auropiloten og å bli tilstede, om enn bare for der stunden vi er der på matten. Og, det gir oss også direkte tilgang på ressursene i kropp og sinn gjennom sine ulike stillinger og fokuspunkt.

Det gir oss tilgang på å bevege, fordype, utforske og gi slipp på.

Og selv om vi ikke alltid får en bevisst kontakt med hva som ligger der, når vi strekker, beveger, puster, fokuserer, så skjer det noe dypt i koblingen mellom kropp og sinn.

Vi blir så smått littegrann mer tilstede, litt mer i kontakt med oss selv.

Det gir bedre flyt i kropp og sinn, og det gir bedre tilgang på deg selv når du skal ta valg eller sette grenser i hverdagen.


For hver gang vi handler på autoilot, tar de samme valgene som i går, uten å kjenne etter, fjerner vi oss fra oss selv. Det blir vanskeligere å kjenne etter hva vi vil, hva vi liker. Det blir vanskeligere å sette grenser, og det blir vanskeligere å skape det livet du ønsker.


Og, for hver gang du velger å være tilstede, tre inn i øyeblikket, kjenne etter. For hver gang du fletter sammen bevissthet, pust og kropp, til en faktisk opplevelse og kontakt med hva som foregår i deg og i ditt unike møte med verden, får du mer kontakt, mer tilgang på deg selv, mer tilgang på valg i tråd med deg selv.


Det er ikke alltid revolusjonerende stort og tydelig. Noen ganger skjer det helt umerkelig, og du ser det mest når du tar et tilbakeblikk, og andre ganger merker du det mest i starten med at du får bedre tilgang på ubehag. Du kjenner enda tydeligere hvor det ikke er flyt, hvor stivheten og staheten har satt seg fast, i både kropp og sinn. Hvor nummenheten har satt inn, eller hvor du rett og slett ikke har tilgang på deg selv. Men så, om du gir det litt tid, merker du mer av flyten. Du får mer energi, mer fleksibilitet, både i kroppen og på innsiden. Du får mer tilgang på deg selv. Du merker gjerne at du bruker mindre tid på å flykte, bare tidtrøyte, kanskje også mindre tid og energi på konflikt med andre, og har rett og slett mer tilgang på hva du har lyst til eller hva so er godt for deg.


Så, ta sjansen :-) begi deg ut på litt yoga, pust og tilstedeværelse. Finn en form og en lærer som passer deg, både i fysisk form, tilbud og personlighet, og se hva det å få bedre kontakt kan gjøre for deg. Det må ikke nødvendigvis være flere ganger i uken eller en daglig praksiss. Det er klart at det er nydelig å få til det, og at det hjelper i både resultat og fordypning. Men, om du tar deg en liten mini-morgenstrekk, tar en pustepause i jobben og bare kjenner etter, kommer deg på en yogatime du liker en gang i uken, så kan du hente MASSE ut av det, og det er nesten gratis (foruten det du betaler for selve yogatimen). Så gi det en sjans, gjør en liten investering, og se hva du kan hente ut av det.. Litt mer kontakt, litt mer flyt, litt mer tilstedeværelse, gjør livet rett og slett triveligere :-)

2 visninger0 kommentarer
bottom of page